Pagina's

vrijdag 16 maart 2012

Inspiratie? Discipline zul je bedoelen!

Aangemoedigd door mijn zeer gewaardeerde collega Jos (social media expert) middels zijn email aan ons bloggers van de Baak over criteria voor een goeie blog - waag ik mij vandaag aan een nieuw bericht. Hij noemde diverse criteria, ook inhoudelijke (waar ik me maar even niet druk om maak, want als je mijn blog niet leuk / leesbaar / actueel vind) dan klik je gewoon rustig weg. Ik neem het je niet kwalijk... Waar ik mij door Jos met name liet aanspreken was het criterium: frequentie. Oftewel, zegt Jos: "een succesvolle blog betekent dat je minimaal eens per week of twee weken een nieuwe blog schrijft."
OEPS! Mijn laatste blog stamt uit december, en daarvoor was al het maanden blog-stilte. Writersblock? Druk geweest? Griep? Nee, Mariëtte, dat zijn natuurlijk geen redenen voor het afwezig zijn in het digitale universum. En niet alleen Jos en de social media wetten schrijven dit voor, nee, ook uit monde van menig boekenschrijver heb ik dit de laatste tijd vernomen. Het is een misvatting te denken dat je, om te kunnen schrijven, 'inspiratie moet krijgen'. Want dan is het soms lang wachten! Nee, zeiden die schrijvers (die ik zag op DWDD, Omroep Max... oh sorry, dat was omdat ik ziek thuis was, dan.... ok, laat maar): schrijven vraagt om discipline en regelmaat. Opstaan op hetzelfde tijdstip, achter je laptop, beginnen, doorgaan, volhouden, tot er letters op papier staan.
Nu is het bij schrijvers van boeken wel weer een ander proces dan bij een blog, denk ik, omdat een boek geschreven en ge-edit en weer herschreven etc wordt, tot het 'perfect is'. Een blog onstaat meer in de flow van de gedachtenstroom van de bedenker, en wordt (minimaal) ge-edit. Dan moet het in één keer 'af' en 'leuk' zijn. Of niet? Mag een blog soms ook stom zijn, maar wel voldoen aan het criterium 'tijd'? Zo van: Beste lezers, daar ben ik weer. Of je het nu leuk vindt of niet! Toegegeven: ik vind ook niet álle (hoewel wel de meeste) columns leuk van Renske in het NRC. Maar het is toch weer fijn haar zowat elke dag even te ontmoeten. En te glimlachen om de grappige dingen die zij beschrijft van haar dagelijks leven.
Discipline dus. Niet wachten tot de inspiratie mij toevalt. Ik ben benieuwd of ik me daar aan kan houden. Jullie gaan het merken.
ps. nog een filmpje van het internet over 'how to overcome a writersblock'... gaat jouw creativiteit niet weer stromen van deze grappige semi-serieuze Rose?