Pagina's

donderdag 11 februari 2010

Creëren vanuit openheid

Ik ben 'op retraite' geweest. "Oh, is dat zoiets als: vier dagen op een kussentje zitten, eten in stilte, ergens op een afgelegen plek"?". Ja! "Dus je was lekker helemaal rustig geworden en nu ben je gewoon weer in de drukte van alledag gesprongen. Niks veranderd dus!". Nee!
Hoewel ik je (in mijn fantasie bedachte, en zeer wel mogelijke) reactie kan begrijpen, en het wel degelijk zo gegaan is met mij na menige retraite, is het nu ab-so-luut anders. "Ja-jaaaa!" hoor ik de cynische lezer denken. Ja echt. Ik leg het uit:
In de retraites die ik volg ligt de focus zeker en altijd op afstemmen op openheid, op Rusten in Zijn. Dus: alles laten zijn zoals het is, met een open blik kijken naar wat zich aandient. Alle referentiekaders laten vallen, je bekende wereld (die de psyche elke keer weer opbouwt en die je houvast geeft) laat je los. Vaak met de nodige angsten! "En daarna... gebeurt er dus niets?!".
Let op, nu komt de crux: daar, juist op dat punt, vanuit die "grondeloze grond", daar begint het pas! Daar ben jij Zelf aan zet. En ik zeg "Zelf" met een grote Z, omdat je daar gaat creëren, vormgeven, leven, als vrij Zelf, als Creator, als Koning. Niet als die "kleine ik" die zoekt naar bevestiging, die altijd weer de oude beelden (van pappa en mamma) plakt op de buitenwereld en inschat 'of ie veilig is of niet' voordat ie tevoorschijn komt. Nee, de Creator start vanuit openheid en spiegelt zich dus aan niets en niemand, die geeft vorm vanuit een innerlijke stroom van: dit is er te doen, dit heb IK te doen.
"Zweverig hoor!". Ik kan je zeggen: ik voel me alles BEHALVE zweverig. Ik wou dat ik je de ervaring kon overzenden in al jouw cellen via deze tekst ... maar dat is lastig. Ik voel me krachtiger dan ooit, gegrond als een dikke eikenboom, vol ideeën en plannen en lef. Ik ben beslister, duidelijker, contactvoller. Dat merk ik in hoe ik teamvergaderingen leid, in hoe ik keuzes maak in mijn (eindeloze) to do lijst, in hoe ik mijn partner benader.
Volgens mij is dit waar het om gaat, Doen wat je Wilt, ja, maar dan wel vanuit die 'open, frisse blik' zonder enige hang-up aan welk oud concept dan ook. Noem het: authentiek leiderschap, dienstbaar leiderschap, bezielend leiderschap, het ware ondernemerschap, creatorschap.
Gun ik iedereen hierom een retraite? Uhm, ja. Haalbaar? Wellicht niet. Maar begin 'gewoon' eens met alle oude beelden loslaten die je van jezelf en anderen hebt, elke dag weer, en start vanuit die 'open blik'. En kijk eens wat een effect dat heeft op je contacten, en op je resultaten. Ik kan alleen maar zeggen: Creator zijn, dat voelt als ... Powerrrrrrrrr.